Vinobraní

English version

Opět nám nastal podzim se všemi podzimními radostmi. Máme tu krásné indiánské léto, čerstvou smaženici, ranní mlhy a samozřejmě dozrálé víno. Jak nám velí už zažitá tradice, i letos jsme očesané víno jaksepatří zmoštovali aby se z něj působením tajemných procesů kvašení mohl stát nápoj života zvaný burčák. Letošní úroda byla velmi kvalitní, šťáva sladká a tak ten povinný týden kvašení odpočítáváme pomalu po hodinách...

Napřed je potřeba posbírat hrozny. Pokud je úroda veliká, bolí z toho záda. Velmi nepopulární práce.

 

Když je obráno, naplníme lis...to vše za pečlivého dozoru obou zvědavých čenichů...

 

 

Pak už se jen lisuje a lisuje. Práce je to namáhavá, leč velmi žádaná, protože je možné upíjet sladkou šťávičku.

 

 

Kontrola kvality výroby u nás probíhá téměř neustále...

 

...včetně pravidelných výrobních porad.

 

Pití se koná zhruba za týden kvašení. V této fázi je výroba burčáku obvykle velmi populární a četní dobrovolníci se obvykle jen hrnou.

Takže na zdraví!

 

 

Grapes Reaping

It is a fall time with all the fall joys again. We have a beautiful indian summer, fresh mashrooms, morning fogs and of course the ripe grapes. As the tradition is, also this year we made a grape juice so that with the time we could enjoy the young  wine. This year the grapes were of high quality, juice very sweet and so we are counting the hours of the week needed for the juice to become young wine...

First of all, somebody must pick the grapes. If there are many of them, the back hurts badly. Very unpopular work.

 

When all the grapes are in the basket, we fill the press up...and both curious long noses are watching this closely.

 

 

All you have to do next is just press. Very hard work it is, but very popular, because the worker can taste the sweet juice in the process.

 

 

All the time of the production process there is a thorough quality control...

 

...including production meetings on regular basis.

 

The wine is ready in about a week. This phase of young wine production is usually highly popular with a lot of volunteering workers. P

So, cheers!